1 3

Korduma kippuvad küsimused

Mida kujutavad endast makadaamiapähklid?

Makadaamiapähklid on ümarad pähklid tugeva koore ja heleda sisuga, mida kasutatakse tihti toidu valmistamisel. Need pähklid kasvavad igihaljastel puudel (Macadamia integrifolia või siis M.tetraphylla), mis on pärit Austraaliast ja laialdaselt levivad Hawaii’l ning Aafrikas. 

Kuidas makadaamiapähkleid kasutatakse?

Makadaamiapähkleid kasutatakse peamiselt toidus. Sa võid süüa pähklisisu nii värskelt kui ka töödeldult. 

See pähkel on maitsev ja tervislik snäkk, mida saab süüa nii toorelt kui röstitult ja tuua selle maitset veelgi rohkem esile vürtside, soola, mee või šokolaadiga. 

Inimesed valmistavad makadaamiapähklitest snäkke, (või)kreeme, taimset jooki, koort, jogurtit, õli. Pähkleid kasutatakse laialdaselt ka küpsetamisel - kas tervelt, poolikult, tükkidena või koorese lisandina. Pähklid on tuntud oma maheda ja kreemja maitse poolest. 

Kas makadaamiapähklid on tervisele head? 

Makadaamiapähklid sisaldavad rohkelt tervislikke rasvu. Ühest portsust on võimalik saada kätte kiudaineid, valke, mangaani, tiamiini ja heas koguses vaske. Kuigi rasvasisaldus makadaamiapähklites on kõrgem kui teistes tuntud pähklites nagu mandlites, india ja kreeka pähklites, on 80% nendest rasvadest monoküllastumata rasvad, mis on head sinu tervisele. 

Makadaamiapähklite tarbimine võib aidata:

  • Südameriski haiguste ennetamisele kaasa
  • Võidelda vähitekke vastu
  • Ajuaktiivsusele kaasa
  • Reguleerida kehakaalu
  • Pikemaajalisele täiskõhutundele kaasa

Rohkema info saamiseks, vaata seda artiklit makadaamiapähklitest:  https://www.medicalnewstoday.com/articles/324233 

Miks on makadaamiapähklid nii kallid?

Peamiseks põhjuseks on nende aeglane kasvatamise protsess. Kümnest makadaamiapähkli puust kaks annavad parima kvaliteediga pähkleid ja puudel võtab seitse kuni kümme aastat aega, mil nad on lõpuks võimeliseid pähkleid kasvatama ning saaki andma. 

Saagi korjamist tuleb ette ainult viis kuni kuus korda aastas, mida üldjuhul tehakse käsitsi. 

Makadaamiapähklid on kõva koorega, mis nõuab spetsiaalseid vahendeid selle eemaldamiseks. Tavaliselt võetakse koor ära enne müüki ning müüakse ainult pähklisisu. Kuid turult leiab ka neid pähkleid, millelt pole koor eemaldatud. 

Pähklikoor muudab raskemaks küpsete ja toorete pähklite eraldamise. See teeb aga omakorda saagi korjamise aeganõudvaks ja ressursimahukas. 

Kas makadaamiapähklid sobivad ka diabeetikutele?

Jah, kuid need, kes on pähklite suhtes allergilised, võivad ka makadaamiapähklite suhtes  allergilised olla. Enamasti sõltub see inimesest, ehk, et mõnel ei löö allergiat välja. 

Näiteks kui vaadata allergia levimust, on näha, et vähem kui 5% USA inimestest, kes on allergilised pähklite suhtes, esinevad allergilised reaktsioonid ka makadaamiapähklite tarbimisel. 

Kas makadaamiapähkleid võib sügavkülmas hoida?

Muidugi! Selleks, et hoida oma makadaamiapähklid värskena pikemas perioodis, on neid hea hoida külmkapis või sügavkülmas. Madalad temperatuurid aitavad aeglustada riknemise protsessi, mis hoiab omakorda pähklid värskena pikemat aega, kui toasoojas. 

Kas makadaamiapähklid riknevad?

Jah, nagu ka kõik teised toidud, lähevad ka makadaamiapähklid aja möödudes halvaks. 

Koorega pähklid säilivad kauem kui kooreta, kuna kaitsva kesta eemaldamine paljastab pähkli sisu ümbritsevatele oludele. 

Selleks, et hoida makadaamiapähkleid värskena, on parim variant neid hoiustada jahedas, pimedas kohas, kinnises pakendis. Selleks, et neid veel kauem värskena hoida, viska nad külmkappi või sügavkülma. 

Miks valida makadaamiapähkli piim?

Makadaamiapähkli piim on parim oma siidise, kreemja tekstuuri tõttu ning näitab teistele taimsetele jookidele koha kätte oma lisarasvade poolest. 

Rikastatud oomega-3 ja oomega-6 rasvhapetega, see piim on laktoosi ja gluteenivaba, mis sobib ideaalseks taimse joogi alternatiiviks lehmapiimale. 

Maheda pähklise järelmaitsega makadaamiapähkli piim sobib ideaalselt kohvi, smuutide, putrude, pannkookide sisse või hommikuhelveste kõrvale.

Miks on Barista joogis 2.2g suhkrut, aga Turmeric joogis 4.5g?

Kummaski pole lisatud valget suhkrut. Toitumisalases teabes kuvatav suhkrusisaldus on joogi koostisosades sisalduvad looduslikud suhkrud, nagu on ka joogis sisalduvad süsivesikud. Kõrgem number tuleneb looduslikust suhkrust, mis on riisi siirupis. 

Mis on jaanileivapuu jahu/kumm?

Tegu on jaanileivapuu kummiga, looduslik paksendaja, stabiliseerija ja emulgaator, mida saadakse jaanileiva puult (ceratonia siliqua).

Mis on gellaani kumm?

Gellaani kumm on looduslik paksendaja ja stabiliseerija, mida tehakse Pseudomonas elodea bakterist. Seda leiab kõikides Macadamia Nut Farm’i jookidest.